Fakültemiz Makine Mühendisliği Bölümünün Bir Projesi Daha Tübitak Tarafından Desteklendi

Proje Adi: Tek ve çift fazlı akışlarda ultrasonik kavitasyon etkili direkt daldırmalı soğutma tekniği performansının incelenmesi

Proje Ozeti:

Minyatürleşme ile birlikte birim alana yerleştirilen transistör sayısı gunden gune artış göstermektedir. Mikroişlemci ve CPU çiplerinin güç dağılımındaki sürekli artış hava soğutma sistemleri ile karşılanamamaktadır. Bu durum, son yıllarda hava soğutma sistemlerinden ziyade sıvı soğutma sistemlerine olan ilgiyi arttirmistir. Proje kapsamında hem daldırmalı soğutma tekniğinin elektronikleri soğutma performansı detaylı bir şekilde incelenecek hem de ultra-sonik ses dalgalarının bu teknik üzerindeki etkileri belirlenecektir. Gerçekleştirilecek bu çalışma daldırmalı soğutma ısı transferi ve akış karakteristiklerinin yani sira ultrasonik dalgaların ısı transferi performansını belirleme konularında onemli katkı sağlayacaktir. Diger yandan, olayın fiziğine etki eden akış yapilari (kavitasyon, mikrojet ve akustik akış) CCD kamera kullanılarak gözlemlenecektir. Zaman uzayında alınacak kamera görüntüleri birleştirilerek akış fiziğinin anlaşılması hedeflenmektedir. Bu çalışma sonucunda elde edilecek geniş veri setinin bu alanda calisan araştırmacılara tasarım aşamasında yol gösterici bir kaynak olacagi dusunulmektedir. Ayrica, proje kapsaminda Makine Muhendisligi Doktora ogrencisi Rahim Aytug Ozer`in tez calismasi yurutulecektir.