Bağlantılar
Genel Hesap Yönetimi

Bilgi Bankası - Destek Talebi

Lisanslı yazılımlar, kablosuz internet, kampüs dışı erişim gibi birçok konuda bilgi edinebilir, yardım talebinde bulunabilirsiniz.

Destek Sayfası

Erzurum Teknik Üniversitesi

Fakültemiz Projelerine TÜBİTAK’dan Yeni Bir Destek (15.09.2021)

Fakültemiz öğretim üyelerinin sunduğu projelere TÜBİTAK’dan bir destek daha geldi. Matematik Bölümü öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Vehpi YILDIRIM tarafından diyabet hastalığının tedavisine yönelik geliştirilen proje, TÜBİTAK 1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında destek almaya hak kazandı.

Bilindiği üzere, İnsülin direnci ve bunun sonucunda gelişen diyabet en yaygın metabolik hastalıkların başında gelmektedir. Yine proje yürütücüsü hocamızın verdiği bilgilere göre; “İnsülin salgılanmasındaki bozukluklar sonucunda ortaya çıkan diyabet hastalığının neden olduğu metabolik ve kardiyovasküler riskler, ülkemiz halk sağlığını ciddi bir biçimde tehdit etmekte olup, sebep olduğu tedavi masrafları ve iş gücü kaybı nedeniyle ülkemiz ekonomisine yıllık 9 milyar doların üzerinde bir maliyet yaratmaktadır. Bu nedenle diyabet hastalığının gelişimi, önlenmesi ve potansiyel tedavi yöntemleri üzerinde çalışmaların artırılması ülkemiz halk sağlığı ve ekonomisi için büyük önem arz etmektedir”

Bu kapsamda geliştirilen proje ile b-hücreleri arasındaki bağlantı kanalarının insülin-glikoz dinamiklerine etkilerini ve diyabet hastalığının gelişimi ile bu bağlantı kanalları arasındaki iki yönlü ilişkinin matematiksel modeller yardımıyla analiz edilmesi ve elde edilen model sonuçlarının yapılacak deneyler vasıtasıyla laboratuvar ortamında test edilmesi planlanmaktadır.

 

Öğretim üyemizi ve proje ekibini tebrik eder, çalışmalarında başarılar dileriz.



   


ETÜ Asistan Snow