Öğretim Üyemizden Avrupa Patent Başarısı

Genç ve dinamik yapısı ile eğitim alanında öğrenci merkezli aktif öğrenmeyi önceleyen Erzurum Teknik Üniversitesi, araştırma-geliştirme ve inovasyon alanlarında gerçekleştirdiği çalışmalarla da ülkemizin teknolojik birikimine önemli katkılar sunmaya başlamıştır.

Bu kapsamda, Üniversitemiz Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Kaymaz, Selçuk Üniversitesinden Prof. Dr. Zekeriya Tosun ve ekibi ile gerçekleştirdiği “Prothesis for Temporomandibular Joint (Çene Eklemi Protezi)” başlıklı çalışma ile Avrupa Patenti (EPO) aldı.

Avrupa patentine konu olan buluş, çene eklemi bozukluk/düzeltilemez bozukluk nedeniyle görevini yerine getiremeyen eklemin yerini tutacak ve hareketlerini yapacak protezin tasarımı ile ilgili olup ameliyat sırasında hekimin çene ile protezin adaptasyonunu kısa sürede ve konforlu bir şekilde sağlayabileceği bir yapıyı içermektedir. Alınan bu patentle, hareketli bölümlere gelen basınçlar ve gerilmeler sonucu oluşan sürtünmenin en aza indirilerek uzun ömürlü ve hasta konforu açısından üst düzey bir protez olduğu ortaya konulmuştur.

Hocamızı tebrik eder, çalışmalarında başarılar dileriz.