Bağlantılar
Genel Hesap Yönetimi

Bilgi Bankası - Destek Talebi

Lisanslı yazılımlar, kablosuz internet, kampüs dışı erişim gibi birçok konuda bilgi edinebilir, yardım talebinde bulunabilirsiniz.

Destek Sayfası

Erzurum Teknik Üniversitesi

Türk Edebiyatının Usta Kalemleri ETÜ’de

Erzurum Teknik Üniversitesi’nde (ETÜ) “Cumhuriyetin 100. Yılında Edebiyat Söyleşileri” Programı düzenlendi.

Edebiyat Fakültesi ve ETÜ Türkoloji Kulübü iş birliğiyle Yeni Türk Dili Edebiyatının önemli isimleri ile öğrencileri buluşturmak amacıyla düzenlen programa sayısız eseriyle alanın çınarlarından olan Prof. Dr. İnci Enginün ve Prof. Dr. Abdullah Uçman Edebiyat Fakültesi öğrencileri ile bir araya geldi.

Prof. Dr. Muammer Yaylalı Konferans Salonu’nda 2 gün boyunca devam eden programın açılışına Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Akbulut, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Programın ilk gününde konuşan Prof. Dr. İnci Enginün konuşmasına öğrencileri genç meslektaşlarım diyerek selamaladıktan sonra şu şekilde konuştu: “Her şeyden önce şunu söylemek istiyorum ki Erzurum’daki üniversitelere ve buradaki üniversite hayatına yabancı değilim. Burayı içinde yetiştiğim İstanbul Üniversitesi’nin adeta bir devamı olarak gördüğümü ve buradaki meslektaşlarımı ve öğrencilerimi de İstanbul Üniversitesi’ndekilerden hiçbir şekilde ayırmadığımı söylemek istiyorum. Bunun içindir ki yaşımın böyle seyahatlere pek müsait olmamasına rağmen davetinizi kabul ettim ve buraya geldim.  Bunlar biraz duygusal sözler ama edebiyat alanı elbette ki duyguyu çok rahat kaldıran bir alandır. Konuşmamda Cumhuriyet'in 100 yılını kutladığımızı dikkate alarak Milli Mücadele Dönemi’ndeki edebiyat hayatından ve yazarlardan kısaca bahsetmek istiyorum. Tabii oraya gelene kadar meşrutiyetten bir giriş yapacağım. Çünkü ikinci meşrutiyetin yetiştirdiği yazarlar, Cumhuriyet Döneminin de ilk yazarlarıdır ve milli mücadele dönemini bugünlere ulaştıran da onlardır”

Prof. Dr. Enginün konuşmasının devamında Türk Edebiyat tarihinde Mili Edebiyat Dönemi olarak bilinen 2. Meşrutiyet Dönemi, dönemin edebiyatçılarının Cumhuriyet’in kuruluşundaki etkisi ve Mustafa Kemal Atatürk’ün dönemin edebiyatçılarına verdiği değer hakkında bilgi verdi.

Dinleyiciler tarafından ilgiyle takip edilen söyleşinin son bölümünde ise öğrenciler duayen hocaya döneme dair merak ettiklerini sordu.

Programın ikinci gününde ise Prof. Dr. Abdullah Uçman, yenileşme dönemi Türk Edebiyatı’nda gazetecilik meleği ve tarihsel gelişimi hakkında bilgiler verirken Tanzimat Döneminde günlük konuşma dili ve yazı dili arasındaki farklardan bahsetti.

Etkinlik, öğrencilerin kitaplarını usta kaleme imzalatmasıyla sona erdi.  

Kurumsal İletişim ve Tanıtım Direktörlüğü 17.11.2023



   


ETÜ Asistan Snow