Erzurum'a Gelişinin 100. Yılında Ahmet Hamdi Tanpınar Sempozyumu

Erzurum Teknik Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünün Erzurum Büyükşehir Belediyesi ortaklığı ve Yakutiye Belediyesi, Uzundere Belediyesi, Erzurum Şehir Arşivi paydaşlığıyla düzenlediği "Erzurum'a Gelişinin 100. Yılında Ahmet Hamdi Tanpınar Sempozyumu" (16-18 Kasım 2023) sona erdi.

Ülke genelinden çok kıymetli akademisyenlerin (Prof. Dr. İnci Enginün, Prof. Dr. Abdullah Uçman, Prof. Dr. Mehmet Samsakçı, Prof. Dr. İbrahim Şahin, Prof. Dr. Turan Karataş, Prof. Dr. Cafer Şen, Prof. Dr. Ayşe Demir, Prof. Dr. Mehmet Törenek, Prof. Dr. Ahmet Sarı, Prof. Dr. Ali Utku, Prof. Dr. Nesrin Feyzioğlu, Prof. Dr. Murat Kacıroğlu, Doç. Dr. Nuri Sağlam, Arş. Gör. Yunus Alıcı) katılımıyla gerçekleşen sempozyumda Tanpınar'ın entelektüel yönü, Türk edebiyatı tarihindeki yeri ve önemi, şiir felsefesi, roman poetikası, eserlerinin musikiyle ilişkisi; ayrıca Tanpınar'ın Erzurum'a gelişi bünyesinde Erzurum'un Tanpınar'a-Tanpınar'ın Erzurum'a kazandırdıkları dile getirildi.

Etkinlik kapsamında Tanpınar'ın öğrencisi Prof. Dr. İnci Enginün ve Mehmet Kaplan'ın öğrencisi Prof. Dr. Abdullah Uçman, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünün lisans ve lisansüstü öğrencilerine müstakil konferanslar ("Cumhuriyet'in 100. Yılında Edebiyat Söyleşileri I/II") verdiler. Sempozyumun hemen ardından gerçekleşen "Tanpınar Romanlarının Musikisi" (17.11.23/18.30) adlı konser ile Tanpınar-severler ile Tanpınar arasında nağmeden bir köprü kurulurken, sempozyum bünyesindeki etkinlikler de tamamlandı.

Sempozyum bildirileri yakın zamanda kitaplaştırılarak Tanpınar-severlerin 'huzur'una sunulacaktır...